Nicolae Danciu Petniceanu:,,Nicolae Mărgeanu – 80!”

Bijutierul verbului românesc, cotat astfel de către confraţi, e vorba de maestrul Nicolae Mărgeanu, dacă ar fi trăit ar fi împlinit în acest septembrie 2008, frumoasa vârstă de 80 de ani! Nu a fost să fie aşa, a decedat ceva mai devreme.

După opinia mea, scriitorul Nicolae Mărgeanu este creatorul romanului poliţist modern („Cercul magic”), al scenariului poliţist. Dar, domnia sa a scris şi romane propriu-zise, precum „Fuga lui Valer”, inspirat din lupta partizanilor din Munţii Banatului, personajul Plugovanu nu este altul decât Daia-Cristescu din satul Plugova. Personal m-a fascinat romanul „Vremea crizantemelor” (Editura Militară, 1984), o carte inegalabilă în literatura română. În cartea aceasta, evocatoare, maestrul Mărgeanu este cu adevărat un şlefuitor de diamante veritabile.

Recent, am descoperit, graţie doamnei Mărgeanu, că Nicolae Mărgeanu a fost şi poet. Publicăm o perlă poetice semnată de N. Mărgeanu.

La aceste însemnări adaug un fapt insolit: de cinci ani mă chinui de-a monta o placă în memoria scriitorului>>>>Nicolae Danciu Petniceanu:,,Nicolae Mărgeanu – 80!”>>>>


%d blogeri au apreciat asta: