Ionela Mihaela Domilescu:,,Triplă sărbătoare”

Ionela DomilescuZiua de 9 mai are triplă semnificaţie: proclamarea Independenţei de stat a României, victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (1939 – 1945) şi Ziua Energiei.

La 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit în sesiune extraordinară şi au proclamat independenţa de stat a României. Mihai Kogălniceanu a rostit celebrul discurs în care a exclamat: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

Ziua de 9 mai a fost aleasă ca zi a Europei de către Consiliul European de la Milano începând cu anul 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei Unite a fost declaraţia prin care la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministru de externe al Franţei,a propus Germaniei şi altor state europene să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii.

Ziua de 9 mai 1945 reprezintă ziua victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial în urma capitulării necondiţionate a Germaniei.

În ceea ce priveşte Japonia se hotărăşte folosirea bombei atomice pe 6 august 1945 la Hiroshima şi pe 9 august 1945 la Nagasaki. În momentul aruncării celor două bombe atomice, deşi războiul din Europa să terminase prin capitularea necondiţionată a Germaniei, Imperiul Japoniei şi SUA se aflau încă în stare de război.

Cele două arme atomice au fost arme de şoc şi teroare. Avantajul enorm al acestor arme nu a fost militar, ci politic. >>>>


%d blogeri au apreciat asta: