EDITORIAL-IANCU PANDURU:,,Casa Naţională”

În perioada antebelică şi interbelică, în mai fiecare comună arătoasă exista Casa Naţională, aşa se ziceau căminelor culturale, denumirea de pe urmă adoptată de către regimul instaurat la 6 martie 1945. E bine să revenim la denumirile tradiţionale, la Mehadia la timpul respectiv era CASA NAŢIONALĂ GENERAL NICOLAE CENA.

Astăzi, când aştern pe hârtie aceste rânduri nu avem nici Casă Naţională şi nici Cămin Cultural, acesta de pe urmă a fost adjudecat de fostul proprietar, originar din Mehadia şi trăitor în Bucureşti.

În această situaţie ţin să-mi pun în temă consătenii (a nu se uita că sunt născut în Mehadia, cu rădăcini paterne în satul arondat Plugova) că primăria Mehadia a achiziţionat terenul de lângă ea şi urmează într-un viitor apropiat să ridicăm o Casă Naţională cum nu există în acest areal: sală de spectacole cu 500 locuri, sală de şedinţe, de protocol, bibliotecă, cabină de proiecţie, anexe necesare, cameră de oaspeţi, bucătărie, corpuri sanitare, sediul redacţiei gazetei „Vestea”.

În faţa primăriei va fi un monument General Nicolae Cena, existând propunerea domnului N.D. Petniceanu, dar eu doresc ca intrarea în Casa Naţională să fie vegheată de două personalităţi de marcă ale neamului românesc, General Cena şi mă frământ care să fie cea de-a doua personalitate?! Redactorul şef de la gazeta „Vestea” m-a scos din impas, voi propune Consiliului local să accepte ideea unui monument MIHAI EMINESCU, poetul naţional – luceafărul românilor de pretutindeni. Aşteptăm, în chip democrat, şi părerea consătenilor. Aşa-i bine, aşa să ne ajute bunul Dumnezeu.

Primar IANCU PANDURU

Mehadia, 15 ianuarie 2010,

Ziua Eminescului


%d blogeri au apreciat: