N.D. Petniceanu – Savantul Ivan Evseev şi societatea „Sorin Titel”

Scriitorul Sorin Titel a trecut la cele veşnice în ianuarie 1985. Îmi propusesem să înfiinţez un cenaclu în oraşul Timişoara, care să poarte numele marelui prozator dispărut în plină glorie literară. Sorin Titel fusese în relaţii de strânsă prietenie cu profesorul universitar IVAN EVSEEV, rus lipovean, inimă caldă şi suflet senin, o capacitate intelectuală în materie de slavistică, de literatură universală, mai abitir literatură rusă.

Primul invitat la deschiderea cenaclului literar „Sorin Titel” a fost domnul profesor Ivan Evseev, Vania pentru cei apropiaţi. Deschiderea avusese loc la Casa de Cultură din Timişoara, unde magistrul a luat cuvântul, iar noi am fost ochi şi urechi. Vorbea frumos, logic, cu argumente convingătoare, ca la catedră.

Cenaclul a supravieţuit doar la şedinţa de inaugurare, cea din 21 decembrie 1988. La următoarea, care în fond nu mai avusese loc, mahării din cultura timişeană, îl suspendaseră! Sorin Titel nu era pe placul lor, era cotat decadent, idealist, iar preşedintele ales sancţionat cu vot de blam cu avertisment pentru atitudine ireverenţioasă – antipartinică – faţă de instructorul Păun, de la Judeţeana de partid Timiş.

În martie 1990, după schimbarea din decembrie 1989, am redeschis cenaclul, prin hotărâre judecătorească a fost transformat în Societatea literar-artistică „Sorin Titel” din Banat.

Dacă în Decembrie 1988 sala fusese arhiplină de scriitori şi cadre didactice (profesori de şcoală generală, de liceu şi de la universitatea Timişoara), de data aceasta venise, ca şi altădată, cu inima deschisă doar domnul profesor Ivan Evseev. Domnia sa nu uitase prietenia sa cu Sorin Titel, aşa cum uitaseră mulţi alţii: scriitori, publicişti şi cadre didactice. Ca să avem un total de 21 persoane, cum cerea legea, a trebuit să apelăm la artişti vocali, instrumentali şi dansatori, de la Casa de Cultură din Timişoara. Fuseseră şi doi scriitori: Ion Marin Almăjan şi Alexandru Moraru.

Domnul profesor Ivan Evsees a fost ales vicepreşedinte al Societăţii literar-artistice „Sorin Titel” din Banat, va deveni pe parcurs un sprijin moral, un îndrumător spiritual de mare anvergură. Rezultatele în plan cultural ale Societăţii cunosc amprenta domniei sale, fapt pentru care membrii Societăţii îi mulţumesc pro memoria.

La 1 mai se împlinesc doi ani de când profesorul Evseev s-a „îmbarcat” în luntrea lui Charon… Să-i fie ţărâna uşoară!

N.D. Petniceanu


%d blogeri au apreciat: