Nicolae Danciu Petniceanu:,,Nedeia 2009 la Mehadia”

La Nedeia de la Mehadia, în acest an, a cântat cunoscutul trâmbiţaş Ion Sandu!

Ion Sandu a făcut parte din reputata formaţie orchestrală fondată şi condusă de regretatul Sandu Floarea, cunoscut sub numele:  „Nana Florea” de la Armeniş.

Ion Sandu este unul dintre fiii lui Nana Florea, un fidel şi talentat trâmbiţaş, un doinitor aşa cum a fost şi tatăl său. Ion Florea a plecat din România în Olanda, ca efect al căsătoriei sale cu olandeza Ania, profesoară coreografă, cea care a fondat un ansamblu de dansuri româneşti în Olanda, în ţara lalelelor.

Prin anii 1980 – 1982, frumoasa olandeză venise în România, însoţită de un anume Andrei, olandez, doctor în matematici şi cibernetică, cadrul universitar, acesta avea pasiune pentru folclorul românesc autentic, putea vedea, culegea şi cerceta doar în Banatul Montan, prin urmare Andrei şi tânăra profesoară coreografă Ania s-au aşezat sub acoperişul casei maestrului Sandu Florea. În câteva veri la rând, cei doi olandezi au cutreierat satele bănăţene de la munte (adesea la Mehadia, de Sf. Ilie), însoţind la nedei, nunţi şi botezuri, la serbări câmpeneşti teribila formaţie a lui Nana Florea.

Cei doi olandezi au dus în Olanda pe benzi magnetice dansul şi cântecul românesc din Banat, dar l-au dus cu ei şi pe Ion Sandu, după ce Ion şi Ania au făcut nunta şi botezul Ioanei, fiicei lor, în Căminul Cultural din Armeniş (în octombrie 1988), unde au fost prezenţi cântăreţii şi dansatorii din Banat, unde a fost prezent şi semnatarul acestor şiruri de dor şi dragoste pentru familia lui Nana Florea.

Acum stau de vorbă, la Mehadia, într-o pauză, cu Ion Sandu, adus să cânte de primarul Iancu Panduru.

– Cânţi, Ioane, şi în Olanda?

– Acolo, cântecul e pe locul doi. M-am calificat în maşini de tipografie, sunt angajat la o mare firmă, unde câştig foarte bine, iar cântatul la trompetă îl fac în timpul iber, când sunt solicitat.

– Nu cânţi într-o formaţie, nu cânţi pentru ansamblul soţiei tale?

– Ania, soţia mea, are ansamblul ei, de dansuri româneşti şi alte dansuri, cu care cutreieră Olanda, Germania, Franţa, Anglia etc. Dansatorii dansează după muzică reprodusă de pe benzi magnetice.

– Familia?

– Mulţumesc, excelent.. Avem două fete, cea mare, Ioana, este studentă la limbi străine, din toamnă va veni ca studentă la Universitatea din Timişoara, se va perfecţiona în limba şi literatura română, cea mică, a doua fiică, Aneli, a terminat farmacia. Muncim şi trăim foarte bine… Totuşi dorul de România rămâne dor, nu poate fi înlocuit cu miracolul lalelelor olandeze, de aceea când am timp şi şansă fug la Armeniş, în Banat, unde mi-am păstrat casa, amintirile şi locul de veci…

A consemnat: N.D.P.


%d blogeri au apreciat: