~Ioan Nicolae Cenda: „Un prinţ popular“(o cărticică despre un om de altădată)

Scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, omul care „arde” pentru pãstrarea şi valorificarea culturii din „aretul” Almãj, Craina, Mehadia, dar şi alte zone din Banat, mi-a cerut sã fac nişte însemnãri despre o „broşurã”.

Nu ştiam nimic despre „prinţul popular”, protopopul colonel K.u.K. Pavel Boldea din Borlovenii Vechi.

În cele 32 de pagini „documentarul iniţiat şi prefaţat de Artur Silvestri” reuşeşte sã spunã multe în cuvinte puţine. „Eroul” este vãzut în oglinzi paralele de cãtre oameni ai locului (Pavel Panduru, Gheorghe Rancu, Pavel Verindeanu, Iancu Panduru, Nicolae Andrei, Iosif Bãcilã, Petricã Zamela, Pavel Gârjoabã, Constantin Vlaicu, Nicolae Danciu Petniceanu) sau de cei mai de departe (Nicolae Sârbu, din „imediata noastrã apropiere”, ori Alexandru Nemoianu de peste ocean).

Toate articolele sunt scrise cu talent, bine documentate (din informaţia oferitã de documente sau pãstratã în memoria colectivã) cu referiri directe la un mare patriot.

Oare în mult trâmbiţata „globalizare”, cuvântul patriotism va deveni arhaic?! Nu vreau sã cred aceasta, fiindcã fiecare naţiune va aduna „la zestrea europeanã”, fapte şi oameni fãuritori de istorie.

Oamenii din Almãj, cãrturarii, care semneazã materialele cãrţii, ştiu sã-şi preţuiascã înaintaşii, oferind tinerei generaţii icoana de ieri a celor care din „ardoare cãtre neamul” lor „au pus osteneala” de a „îndrepta limba” şi… lumea.

Nu ne propunem o prezentare detaliatã a celor 13 articole cuprinse între coperţile cãrţii Un prinţ Popular. Protopopul colonel K.N.K. Pavel Boldea din Borlovenii Vechi, fiindcã ar însemna sã rãpim farmecul lecturii cititorilor din zonã şi din afara ei.

Protopopul Pavel Boldea a oferit prilej de inspiraţie pentru poet (Iosif Bãcilã – „Poem din Valea Miracolelor”, Nicolae Andrei – „Seniorul”), pentru istoric,… pentru dascãlul trãitor în Valea Miracolelor, sau cu rãdãcini înfipte aici.

Cartea despre un „Stâlp al casei” este una necesarã într-o geografie literarã a Banatului.

prof. IOAN NICOLAE CENDA

Oraviţa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: