~Iancu Panduru: „Borlovenii-Vechi – un nume de eroi înstelaţi“

Mulţumesc organizatorilor pentru invitaţia de-a participa la venerarea părintelui protopop Pavel Boldea, mulţumesc în special domnului profesor Pavel Panduru, cu care m-am cunos­cut în vara ce a trecut, cu prilejul manifestărilor culturale de la Mehadia.

Sunt bucuros că am participat la aceste manifestări, aici, la Borlovenii-Vechi, bucuria s-a încununat cu o altă bucurie, aceea de a-l cunoaşte personal pe strănepotul Marelui Preot Pavel Boldea, pe dl. profesor Alexandru Nemoianu, un cărturar însemnat al românităţii de pretutindeni cu care am convorbit doar prin telefon. Dorim să păstrăm o relaţie permanen­tă spirituală, dorind să-l avem oaspete la viitoarele manifestări de la Mehadia, în pre­mieră Simpozionul Cetăţii, cu istorici, cu oameni de înaltă spiritualitate.

În ceea ce mă priveşte am manifestat un cult aparte pentru înaintaşii evenimentelor cul­turale, un asemenea înaintaş pentru noi este generalul Nicolae Cena şi protopopul Iosif Coriolan Buracu, pe care i-am venerat în vara trecută în ziarul local „Vestea”, în editarea unei cărţi şi prin aplicarea unor plăci comemora­tive, aşa cum şi dumneavoastră, almăjenii, l-aţi venerat pe Marele Preot aici, la el acasă, printr-o placă comemorativă.

Actul dumneavoastră este un act de cultură pro memora şi acest act este o pildă de urmat pentru primarii, preoţii şi dascălii din întregul Banat, tărâm ancestral însemnat şi înstelat cu nume de eroi. Montăm plăci comemorative înaintaşilor români pentru a avea unde să ne întoarcem noi cât şi urmaşii noştri. La rădăci­nile neamului se află osânza şi mustul care fierbe întru tradiţia românească.

IANCU PANDURU, primar de Mehadia

Borlovenii-Vechi, 30.11.2007

Lasă un comentariu