Nicolae Danciu Petniceanu:,,Nicolae Mărgeanu – 80!”

Bijutierul verbului românesc, cotat astfel de către confraţi, e vorba de maestrul Nicolae Mărgeanu, dacă ar fi trăit ar fi împlinit în acest septembrie 2008, frumoasa vârstă de 80 de ani! Nu a fost să fie aşa, a decedat ceva mai devreme.

După opinia mea, scriitorul Nicolae Mărgeanu este creatorul romanului poliţist modern („Cercul magic”), al scenariului poliţist. Dar, domnia sa a scris şi romane propriu-zise, precum „Fuga lui Valer”, inspirat din lupta partizanilor din Munţii Banatului, personajul Plugovanu nu este altul decât Daia-Cristescu din satul Plugova. Personal m-a fascinat romanul „Vremea crizantemelor” (Editura Militară, 1984), o carte inegalabilă în literatura română. În cartea aceasta, evocatoare, maestrul Mărgeanu este cu adevărat un şlefuitor de diamante veritabile.

Recent, am descoperit, graţie doamnei Mărgeanu, că Nicolae Mărgeanu a fost şi poet. Publicăm o perlă poetice semnată de N. Mărgeanu.

La aceste însemnări adaug un fapt insolit: de cinci ani mă chinui de-a monta o placă în memoria scriitorului pe faţada casei în care s-a născut şi în care, vară de vară, era prezent şi scria, scria mai ales noaptea. Multe din cărţile sale s-au scris la Mehadia.

În fine, doamna Mărgeanu a fost de acord, de acord a fost şi primarul Iancu Panduru, un om cu inima în palmă pentru cultură. I s-a confecţionat o placă ce poartă data de 20 septembrie 2008, dar de montat se va monta când va voi doamna Mărgeanu. Vom respecta ritualul creştin. (N.D.P.)