Ionela Mihaela Domilescu:,,Triplă sărbătoare”

Ziua de 9 mai are triplă semnificaţie: proclamarea Independenţei de stat a României, victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (1939 – 1945) şi Ziua Energiei.

La 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit în sesiune extraordinară şi au proclamat independenţa de stat a României. Mihai Kogălniceanu a rostit celebrul discurs în care a exclamat: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

Ziua de 9 mai a fost aleasă ca zi a Europei de către Consiliul European de la Milano începând cu anul 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei Unite a fost declaraţia prin care la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministru de externe al Franţei,a propus Germaniei şi altor state europene să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii.

Ziua de 9 mai 1945 reprezintă ziua victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial în urma capitulării necondiţionate a Germaniei.

În ceea ce priveşte Japonia se hotărăşte folosirea bombei atomice pe 6 august 1945 la Hiroshima şi pe 9 august 1945 la Nagasaki. În momentul aruncării celor două bombe atomice, deşi războiul din Europa să terminase prin capitularea necondiţionată a Germaniei, Imperiul Japoniei şi SUA se aflau încă în stare de război.

Cele două arme atomice au fost arme de şoc şi teroare. Avantajul enorm al acestor arme nu a fost militar, ci politic. Din punct de vedere militar S.U.A. ar fi câştigat puţin prin distrugerea a două oraşe japoneze, dar din punct de vedere civil, Japonia avea să piardă mult, ţinta politică a bombelor nu au fost morţii de la Hiroshima, ci supravieţuitorii din Tokia. Noutatea adusă de armele nucleare a fost nu distrugerea la scară largă, ci faptul că armele nucleare comprimă distrugerea catastrofică într-o perioadă de timp scurtă, schimbă dramatic politica războiului, motivaţia oamenilor cu putere de decizie şi capacitatea de a reflecta în timp ce războiul se desfăşoară.

Dacă lansarea bombei de la Hiroshima mai poate fi explicată, cea de-a doua bombă nu are justificare. Un astfel de „test” nu ar fi trebuit efectuat asupra oamenilor majoritar nevinovaţi, deoarece a încălcat legile morale şi de egalitate. Bombele de la Hiroshima şi Nagasaki au ucis peste 200.000 de oameni. Majoritatea supravieţuitorilor celor două bombardamente au decedat ulterior din cauza unor boli declanşate prin expunerea la radiaţii.

Preotul Seiko Fukushima spunea: „Toţi suntem fiinţe umane asemenea mie, important este să gândeşti şi să acceptaţi că toţi suntem la fel, iată primul pas în realizarea păcii”.

Este normal şi omeneşte să facem totul pentru pace. Şi tu, cititorule, ar trebui să lupţi împotriva războiului! (Inclusiv ziariştii – N.D.P.)

Prof. Ionela Mihaela Domilescu