Costel Vlaicu:,,Scriitorul Alexandru Nemoianu la Mehadia”

13 august 2008 – la iniţiativa redacţiei publicaţiei „Vestea”, scriitorul Alexandru Nemoianu a dat curs invitaţiei participând la o întâlnire cu cititorii. Aceasta a avut loc în sala de şedinţe a Primăriei. Discuţiile purtate au fost libere, neprotocolare, axate pe diverse teme, domnul Nemoianu răspunzând cu multă amabilitate întrebărilor adresate de către invitaţi. Temele foarte variate, de la situaţia comunităţii româneşti din Statele Unite, până la situaţia actuală a societăţii din România, au creat un bun prilej de informare pentru cei prezenţi dar au şi dezvăluit totodată imaginea unui adevărat filozof al culturii şi al civilizaţiei, aşa cum este considerat pe bună dreptate profesorul şi scriitorul Alexandru Nemoianu.

Prezent şi în paginile publicaţiei noastre „Vestea” cu o serie de articole, domnul Nemoianu se dovedeşte un bun cunoscător al locului, bunicul dânsului, doctorul Nemoianu fiind una din personalităţile interbelice ale Mehadiei, ce a desfăşurat o impresionantă activitate medicală aici timp de 30 de ani, fiind înmormântat în cimitirul ortodox din Mehadia alături de fiul său, avocatul Virgil Nemoianu, tatăl scriitorului. (S-au făcut fotografii la mormântul doctorului Virgil Nemoianu, decedat în 1930.)

O primă constatare a fost faptul că domnul Nemoianu este un bun cunoscător al realităţii româneşti; ceea ce m-a impresionat însă este remarcabila sa modestie şi puritate sufletească. În ciuda condiţiei de emigrant, spiritul „locului” şi al „neamului” au rămas nealterate în sufletul domniei sale, conturând astfel imaginea unui model existenţial, model ce-l consider demn de urmat pentru toţi concetăţenii noştri. Unul dintre argumentele în susţinerea acestei afirmaţii ar fi un lucru, ce l-am sesizat mai demult la dânsul, acum concretizat, şi anume puternica prezenţă a fiinţei româneşti în sufletul domniei sale, care, trebuie să recunoaştem, este greu de păstrat departe de ţară respectând şi trăind influenţat de valorile străine. Domnia sa, după atâţia ani, şi-a păstrat cetăţenia română, iar constanta sa prezenţă în ţară, an de an, nu poate fi decât dovada că existenţa spaţiului românesc face parte integrantă, contopindu-se chiar cu existenţa domniei sale.

La finalul discuţiilor, directorul şcolii din Prigor, profesorul Pavel Panduru, prieten şi colaborator al domnului Nemoianu, a prezentat cartea „Înţeleptul din America”, realizată de Asociaţia Română de Patrimoniu la iniţiativa domnului prof. dr. Artur Silvestri, preşedintele acestei asociaţii. Cartea reprezintă un documentar ce conţine o culegere de analize, evocări şi comentarii asupra operei lui Alexandru Nemoianu concepută cu sprijinul unor oameni de cultură români din ţară şi de peste hotare.

Celor prezenţi li s-a înmânat o broşură cuprinzând o serie de elemente biografice ale scriitorului, realizată de către subsemnatul, pe care domnul Nemoianu a avut bunăvoinţa să acorde autografe.

In concluzie putem spune ca intalnirea a constituit un prilej de incantare si delectare spirituala, prezenta domnului Alexandru Nemoianu la Mehadia, fara nici o indoiala, a constituit un evenimet de care avem certitudinea ca ne vom mai bucura si in viitor.