Vasile Barbu:,,Sunt conştienţi oare românii timoceni ce au „realizat” prin înfiinţarea de VLASKI NACIONALNI SAVET? VÂNZAREA NAŢIUNII ROMÂNEŞTI”

Ceea ce n-au reuşit în peste 170 de ani, diferite stăpâniri care s-au abătut peste capetele numeroasei populaţii româneşti în Serbia de răsărit (Timoc, cum se obişnuieşte a zice), printre ele fiind şi cea comunistă dar şi cea care a încercat cea mai crudă deznaţionalizare schilodindu-le chiar şi numele (Cocora a devenit Kokoric, Vrăjitoru – Vrazitorovic, Neamţu – Njamculovic, Iepure – Jepuranovic…) acum câţiva ani (patru) a reuşit un grupuleţ de „vlahi” şefi ai unor organizaţii culturale şi de altă orientare inventând / înfiinţând NACIONALNI SAVET VLAHA (Consiliul Naţional Valah). Poate, fiind câtuşi de puţin conştienţi de gravitatea faptului comis, de spargerea naţiunii româneşti în Serbia, la repezeală au inventat că ei ar fi valahi doar în limba sârbă iar în limba română ei sunt – rumâni!?!?

Nici tu vlah, nici român ci – rumân! De parcă ar fi vorba de o a treia naţie.

Dar, vai, acest etnonim s-a dovedit a fi de unică folosinţă. Pentru păcălirea naivilor. Dacă mai există…

Cineva ar putea spune că aceasta nu este atât de tragic deodată ce valahul e numai român. Nicicum altceva. cum ungurul este numai maghiar ori şvabul – neamţ! E numai că aici e buba. Mult mai profundă şi perfidă.

Că aici, în Serbia cine se declară, de exemplu – vlah, în ochii autorităţilor poate fi numai şi numai – vlah. Nimic altceva. mai ales – român. Că ei ar zice: vrei să fi român, păi declară-te român. De ce te declari vlah?

Căci autorităţile de aici susţin cum că Serbia există 15+1 consilii naţionale:

(După OSCE – Misiunea din Serbia).

Deci două distincte consilii naţionale: românesc şi valah. Cu alte cuvinte două distincte naţiuni: românească şi vlahă!?!?

E, de aceea este mult prea gravă „isprava” celor care au înfiinţat acest consiliu naţional valah. Pentru ca anul să primească de la stat vreo 10 milioane dinari sau ceva mai mult. Şi nu-mi vine să cred că au făcut-o din necunoştinţă de cauză…

Că, acolo în Serbia de răsărit există populaţie, conştientă de apartenenţa la neam care se declară – populaţie românească. Invenţia şi mai ales divizarea, şi în vlahi, este de modă nouă. De când a apărut acest curent provalah. Şi nu-mi vine să cred că a venit din sânul românilor şi mai ales pentru vreo cauză românească…

De aceea sunt şi comico-tragice toate apariţiile lideraşilor de la acel consiliu cum că ei ar vrea să facă, planifică, sunt pe cale să realizeze, vor întreprinde… etc. … etc. …

Căci nu mai e nimic de întreprins. S-a realizat deja…

Vasile Barbu