N.D. Petniceanu:,,Simpozionul cetăţii la Plugova, în Caraş”

La 24 Ianuarie 2009, în ziua Principatelor Unite, a avut loc Simpozionul Cetăţii (ediţia a II-a), în localitatea Plugova, componentă a comunei Mehadia, în Caraş-Severin, a avut loc o manifestare de mare anvergură, unică în mediul rustic în acest Jubileu, prin inspiraţia benefică a primarului Iancu Panduru şi a Consiliului Local al Primăriei Mehadia, organe care s-au sprijinit pe colaborarea insolită a Liceului din localitate (director Mihail Feneşan) şi a Societăţii literar-artistice „Sorin Titel” din Banat.

Primarul Iancu Panduru a deschis lucrările Simpozionului, apoi a adus un cald salut oaspeţilor şi participanţilor, subliniind prezenţa domnului Vasile Barbu şi a tovarăşilor săi din Uzdin (Serbia), precum şi a timişorenilor Vlad Cernea, Ignea Loga, Mariana Vlăduceanu şi Traian Pintilie, poeţi şi scriitori însemnaţi.

În continuare, primarul Iancu Panduru a dat cuvântul scriitorului N.D. Petniceanu, preşedintele Societăţii „Sorin Titel”, pentru a conduce lucrările Simpozionului. N.D.P. a propus şi asistenţa a fost de acord să păstreze un minut de reculegere întru memoria regretatului poet Grigore Vieru, decedat în această lună. În continuare moderatorul a dat cuvântul pentru prezentarea comunicărilor, au vorbit: Vasile Barbu, Gh. Rancu, Mihai Mirulescu, Iulian Lalescu, Mihai Cornianu, Mariana Vlăduceanu, Costa Vlaicu, comandor Nicolae Popa, N.D. Petniceanu şi Ion Ionescu, luptător, din Orşova.

Au prezentat un regal poetic poeţii: Vlad Cernea şi Traian Pintilie, care au fost întâmpinaţi cu aplauze prelungite şi „rechemări”la rampă! În paralel, pictorul Ignea Loga a prezentat o expoziţie cu vânzare din tablourile sale de pictură.

La final, echipa de dansuri a Liceului „Nicolae Stoica de Haţeg” din Mehadia, instructor profesor Florin Domilescu a prezentat o suită de dansuri populare, ardelene şi învârtite, ca la noi în Banatul de Munte, în sunetele muzicii din localitate, dansatorii în port naţional au coborât de pe scenă dansând Hora Unirii, prinzând în horă privirile şi jocul unora din asistenţă.

După cina festivă, una ca-n poveşti, cum doar la Plugova se pregăteşte de Nică Drăgan, omul cu cel mai grozav căzan de răchie din sat, a urmat Balul izmenelor până în zori, în distracţia orchestre Simion Florea, fiul regretatului Sandu Florea (N.D.P.)