Costel Vlaicu: Simpozionul ,,Ion Cornianu”

Pe data de 2 mai 2009, la iniţiativa Primăriei Mehadia, în satul Plugova (Caraş-Severin), s-a desfăşurat manifestarea dedicată memoriei sportivului şi antrenorului, maestru emerit al sportului, Ion Cornianu denumită generic ,,Simpozionul Ion Cornianu”.

Manifestarea a debutat cu primirea invitaţilor la Căminul Cultural din Plugova. Primarul Iancu Panduru, iniţiatorul principal al acestei manifestări de mare anvergură, inedite în mediul rustic din România, a avut onoarea de-a saluta prezenţa delegaţilor organelor administrative judeţene (Prefectură şi Consiliu Judeţean), reprezentanţilor Academiei Olimpice Române, a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a Direcţiei pentru Sport Caraş-Severin. De remarcat este şi prezenţa la această manifestare a numeroşi campioni, mondiali, olimpici sau europeni de lupte de odinioară, colegi sau elevi ai maestrului Ion Cornianu.  Prezenţi au mai fost oameni presă şi radio, scriitori, poeţi, ziarişti, precum şi membrii de familie ai regretatului sportiv şi antrenor Ion Cornianu. Nu în ultimul rând remarcabilă este şi prezenţa in număr mare a locuitorilor comunei în frunte cu reprezentanţii comunităţii şi anume, consilierii locali.

In continuare, invitaţii impreună cu gazdele acestei manifestări au participat la ceremonialul depunerii coroanelor de flori la mormântul maestrului Ion Cornianu. S-au depus coroane de flori din partea: Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Academiei Olimpice Române din Bucureşti, si a filialei Caraş-Severin, a Studioului de Radio „Semenic” (Reşiţa), Primăriei Mehadia, Consiliului Local, gazetei „Vestea”, a Clubului Sportiv Şcolar Lugoj, precum şi din partea deputatului de Caraş, ing. Ion Tabugan. Aici, un sobor de preoţi a slujit o rugăciune de pomenire.

Din cimitir, participanţii s-au deplasat în faţa vechiului sediu al primăriei din Plugova, pentru a lua parte la dezvelirea bustului maestrului şi antrenorului federal Ion Cornianu, lucrare a maestrului Doru Vasiuţ.

Ritualul de dezvelire şi sfinţire a monumentului a fost regizat şi realizat de domnul Doru Dinu Glăvan, redactor-şef la Radio Reşiţa, care s-a dovedit un maestru de ceremonii de neegalat. Domnul Doru Dinu Glăvan a cerut primarului Iancu Panduru şi domnului Iohan Wittmann, din partea Comitetului Olimpic, să dezvelească bustul.

Un moment aparte în derularea acestei manifestări l-a constituit intonarea Imnului Naţional al României şi apoi a Imnului Olimpic ce a pus accentul asupra solemnităţii si a dimensiunii evenimentului, acordandu-i totodata şi o intensă încărcătură emoţională.

După sfinţirea monumentului, domnul Doru Dinu Glăvan a dat cuvântul celor ce au dorit să-şi exprime sentimentele vis-a-vis de acest eveniment, din a caror interventie spicuim:

– Iancu Panduru, primarul comunei: „Mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră aici, în Plugova, pentru a comemora pe acela care a fost maestrul Ion Cornianu. Iată că ceea ce am promis în urmă cu doi ani, cu ocazia montării plăcii comemorative, în Plugova, s-a realizat: monumentul bust al maestrului şi antrenorului federal Ion Cornianu. Ca fiu al satului, atât eu cât şi toţi locuitorii comunei ne mândrim că am avut un asemenea OM, care ne-a reprezentat ani de-a rândul în ţară şi peste hotare cu prilejul multor întreceri sportive. Va rămâne de neuitat în memoria celor prezenţi şi a celor de mâine”.

– Iohan Wittmann, membru fondator al Academiei Olimpice Române – Filiala Caraş Severin, profesor, fost mare sportiv: „Sunt convins că acolo, sus, în cer, cineva îşi aruncă acum privirea asupra noastră şi sunt de asemenea convins că va privi spre noi cu satisfacţie şi cu bucurie. Noi, cei de aici, cinstim cu toată inima memoria celui care a fost Ion Cornianu.”

– Ion Cernea, campion mondial şi antrenor emerit: „Doresc din suflet să remarc faptul că Ion Cornianu mi-a fost antrenor, prieten, coleg şi prieten de familie, până în ultimele clipe ale vieţii lui. A fost un om care nu trebuie uitat, un nume de istorie în sportul românesc, unul care a dus peste mări şi ţări faima ţării româneşti. Şcoala românească îi va rămâne datoare pentru toate aceste merite. Împreună am cucerit sute de medalii în întreceri sportive. Mulţumesc că aţi ridicat această statuie în memoria lui Ion Cornianu.”

– Pavel Nicolae, fost campion şi antrenor emerit, din partea Federaţiei de Lupte Bucureşti: „Mulţumesc domnului primar Iancu Panduru pentru efortul pe care l-a făcut cu ridicarea acestui monument. Va rămâne în amintirea tuturor consătenilor şi nu numai. Maestrul Ion Cornianu a fost un model de om şi sportiv, ce a adus 179 de medalii în urma concursurilor internaţionale, din care 14 campioni mondiali şi 28 de campioni europeni”.

În continuarea manifestarii, în sala fostei primării din satul Plugova, s-a derulat simpozionul propriu-zis  . Moderator, domnul Doru Dinu Glăvan. În prezenţa unui numeros auditoriu, au luat cuvântulŞ

–  Teodor Roibu, delegatul directorului Academiei Olimpice Române din Bucureşti, care, printre altele, a spus: „Maestrul Ion Cornianu a fost un briliant al sportului românesc. E bine şi frumos că oamenii din satul său, în frunte cu primarul Iancu Panduru şi consilierii săi, nu l-au uitat şi i-au imortalizat memoria într-un bust de bronz.” Dl. Teodor Roibu a trecut în revistă viaţa şi opera sportivă a maestrului Ion Cornianu.

– Ion Tabugan, deputat şi consătean: „Plugova noastră este în sărbătoare. Sunt profund mişcat să iau cuvântul în faţa atâtor somităţi sportive prezente în sală şi după atâtea vorbe măreţe spuse despre maestrul Nică Cornianu, cel ce ne-a fost consătean. Ca fiu al satului, sunt profund mişcat de acest act in memoriam dedicat celui ce a fost unul dintre marii sportivi ai României. Am fost mişcat profund de motto-ul cărţii scrise de N.D. Petniceanu: „Doamne! Ce lungă e arta şi ce scurtă e viaţa”. Din păcate la fel a fost şi viaţa lui ,,nea Nică” ce ne-a părăsit prea devreme la vârsta de 65 de ani. Mă bucur însă că datorită primarului nostru, Iancu Panduru, a domnului Petniceanu, prin opera sculptorului Doru Vasiuţ, imaginea lui va rămâne mereu vie în memoria noastră” .

– Ion Ionescu, antrenor emerit: „Personal mă bucur de aportul adus de dl. primar Iancu Panduru în realizarea acestei manifestări şi salut pe domnul scriitor N.D. Petniceanu, prieten din tinereţe. Un lucru nu s-a amintit şi doresc să-l amintesc: marele sprijin pe care l-a avut maestrul Cornianu din partea doamnei Stela Blidaru-Cornianu, soţia sa. Tanti Stela, aşa îi spuneam noi, luptătorii, a crescut doi copii, le-a dat carte şi i-a făcut oameni la casa lor, a fost în permanenţă sprijin sufletesc Maestrului”.

– Stela Blidariu-Cornianu: „Mulţumesc domnului primar Iancu Panduru pentru efortul făcut în realizarea operei. Soţul meu avea zisa lui: „nu vreau să mor bătrân”. Aceste cuvinte le-a rostit chiar şi înainte de-a se îmbolnăvi. Spunea că bătrâneţea este cel mai urât lucru din viaţă. Nu a reuşit să învingă boala, ce l-a măcinat patru ani de zile. Prin moartea sa a lăsat în urmă multă durere şi suferinţă. Prin acest bust, care s-a dezvelit astăzi, viaţa soţului meu continuă şi dincolo de moarte.”

În finalul simpozionului a luat cuvântul primarul Iancu Panduru care a mulţumit asistenţei şi în mod special Academiei Olimpice Române – filiala Reşiţa, personal domnului Doru Dinu Glăvan, redactor-şef al postului Semenic, care l-a sprijinit concret în realizarea acestei manifestări de mare răsunet în Caraş-Severin şi dincolo de Caraş.

În continuare, a avut loc lansarea cărţii „Comandorul” de N.D.Petniceanu. autorul acordand autografe.

Costel Vlaicu