SIMPOZIONUL PRESEI DIN BANATUL MONTANE: Cartea de onoare

Doamna învăţătoare Nely Feneşan a avut inspiraţia de-a încropi ad-hoc „cartea de onoare”, unde participanţii la Simpozionul Presei din Banatul de Munte şi-au înscris câteva gânduri pentru urmaşi. Redăm fragmente din aceste înscrisuri, nominalizate:

Dr. AEXANDRU NEMOIANU (SUA): „O mare bucurie venirea la Mehadia, un adevărat oraş montan. Trecut, prezent şi viitor!”

Av. dr. I. BÂRSAN (Bucureşti): „O fermecătoare bijuterie expoziţională!!! Cu o singură observaţie: Este inadmisibil ca această minunată perlă etnografică – de familie – să nu fie cunoscută dincolo de hotarele comunei Mehadia.”

Prof. GHEORGHE JURMA (ziarist, editor, scriitor, Reşiţa): „Felicitări pentru expoziţie şi pentru seriozitatea cu care se păstrează valorile naţionale!

Ar fi bine dacă în fiecare comună ar putea să existe o astfel de expoziţie, muzeu, păstrând astfel propria noastră istorie.”

Prof. univ. dr. RICHARD SÂRBU (Timişoara): „O impresie extraordinară mi-a lăsat întreprinderea de mare rafinament cultural a doamnei Nely Feneşan, – această expoziţie de port popular de la Mehadia. Tematica şi minuţiozitatea cu care şi-a orânduit frumoasele exponate, unele de-o mare valoare etnografică, a făcut ca vizita acestei „case culturale” să-mi trezească simţăminte de mare intensitate.

Îi doresc succes binemeritat, sănătate şi izbândă în amplificarea proiectului început astăzi, 19.09.1009.

De asemenea Simpozionul Presei din Banatul Montan a fost o idee generoasă şi multiculturală, a fost motivat de montarea plăcii „Grănicerul”, pe faţada casei doamnei Feneşan.”

Preot NICOLAE JINGA (jurnalist), din Orşova: „O zi plină. Încântat că în Mehadia se petrec lucruri minunate din punct de vedere cultural (şi nu numai). Există un spirit de largă înţelegere şi colaborare între oameni. Dumnezeu, aşa cum ştie El, ne iubeşte şi pe noi românii. E bine. E foarte bine. Am văzut un primar cu idei şi sprijin cultural, o colaborare excelentă cu condeierii locali.”

Profesoara ANA DRĂGHICI (Orşova): „Momente pline de încântare şi emoţie. E îmbucurător că mai există oameni spre deschideri culturale, pentru momente de suflet aşa cum e domnul primar Iancu Panduru şi scriitorul N.D. Petniceanu.”

DUMITRU GIURGINCA (tehnician, Bucureşti): „Am admirat munca dumneavoastră. Meritaţi multă admiraţie în special în ceea ce priveşte portul popular. Nu-l abandonaţi şi nu-l lăsaţi pe mâna unora care nu apreciază. Felicitări pentru simpozion, felicitări primarului Iancu Panduru şi colaboratorul său, colegul meu de primară, scriitorul N. D. Petniceanu.”

Prof. univ. dr. ILIE CRISTESCU (scriitor, Băile Herculane): „Dragostea, frumuseţea şi truda contopite în frumoasele costume populare, admir pe învăţătoarea Nely Feneşan pentru grija şi truda sa, pentru conştiinţa sa faţă de tradiţii, faţă de valorile strămoşeşti.

Cu deosebită admiraţie pentru realizarea Simpozionului, o manifestare inedită în Banat, felicitări lui Iancu Panduru şi Consiliului Local, amicului meu, scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu.”

Prof. CONSTANTIN JUAN PETROI (Orşova): „Revenirea la Mehadia, comuna de care mă leagă multe amintiri frumoase, în această zi de sărbătoare a gazetei „Grănicerul”, mi-a adus şi o surpriză nesperată: o expoziţie de costume şi ţesături populare specifice acestui loc, unde se află un ziar, gazeta „Vestea”, un document istoric de-o însemnătate deosebită pentru mine. Felicit pe doamna învăţătoare Nely Feneşan, felicit organizatorii Simpozionului, plec cu impresii excelente.

Prof. univ. dr. Constantin Falcă (Timişoara): „O zi minunată, cu oameni de la munte minunaţi, bănăţeni făloşi, care au arătat prin grai şi exponate că totuşi Banatul e fruncea.

Sincere felicitări pentru muzeul de la Mehadia, care merită să rămână deschis şi vizitat de localnici şi trecători. Cu o deosebită stimă pentru aceşti oameni minunaţi, pentru factorii decizionali.”

GABRIELA ŞERBAN (jurnalistă, directoarea Bibliotecii „Tata Oancea” din Bocşa): O zi frumoasă autumnală, cu oameni minunaţi, cu un Simpozion în care s-au purtat discuţii importante despre presa montană de ieri şi de azi. Felicitări organizatorilor. Felicitări truditorilor. S-a mai scris azi, 19 septembrie 2009, o pagină de istorie a presei montane.

M-a impresionat şi muzeul de etnografie locală al doamnei Feneşan. Minunat! Model de urmat. Apoi model de urmat este şi prezenţa activă a domnului primar Iancu Panduru, un primar activ pentru cultură. Felicitări şi succese pe viitor”.

Prof. PAVEL PANDURU (Prigor): Mehadia, ca de atâtea ori, şi astăzi s-a dovedit că este un fenomen cultural prin Simpozionul Presei din Banatul de la Munte.

M-a impresionat în mod deosebit expoziţia portului popular din sat organizată de doamna Nely Feneşan, un minimuzeu. Am admirat exponatele şi mi-am retrăit copilăria. Există aici, la Mehadia, respect, preţuire şi admiraţie faţă de valorile strămoşeşti. Există, aici, la Mehadia, iubire pentru frumos şi util, preţuire pentru valorile româneşti. Felicitări organizatorilor.”