Arta fotografică cinstită la Herculane!

Prin grija Primăriei din Băile Herculane şi a domnului scriitor Florian Copcea din Drobeta-Turnu Severin, la Muzeul „Nicolae Cena” din Herculane a avut loc în aprilie trecut o expoziţie de fotografie veche, exponatele fiind aduse de către cunoscutul poet Vasile Barbu, preşedintele Societăţii „Tibiscus”, din Uzdin (Serbia).

Au fost prezenţi: dr. Ion Lalescu , viceprimarul din Herculane, Florian  Copcea, Vasile Barbu şi prietenii să colaboratori: Ioţa Bulic şi Daniel Susa, apoi Costel Vlaicu şi dr. Iulian Lalescu, de la redacţia „Vestea”. „Ne-am bucurat de prezenţa copilei-poete Denisa, din Herculane, care a citit din creaţia sa poetică. Alăturăm cuvântul lui N.D.P. (Redacţia)

–––––

Arta fotografică şi primele expoziţii în Bucureşti

Arta fotografică în România a fost legiferată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul primei expoziţii de portrete realizată de pictorul şi fotograful Carol Popp de Szathmary.

Carol Popp de Szathmary s-a născut dintr-o familie înnobilată în Satu Mare, în anul 1813. Urmează studii la Seminarul Teologic din Blaj („Cetatea Luminii Ardelene”). Întrerupse studiile teologice şi pleacă la Roma pentru a studia pictura. Aici îl întâlneşte şi se va împrieteni cu Constantin Lecca, viitorul pictor, care ne va lăsa moştenire tabloul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Urmează călătorii de studii în Persia şi Turcia, după care se va opri pentru studii la Viena şi Paris. La Paris îl va întâlni  şi se va întreţine cu compozitorul şi pianistul Franz Liszt, între anii 1836 – 1837, cu care va lega prietenie şi pe care îl va reîntâlni la Iaşi, în ianuarie 1847, când Franz Liszt va da trei concerte şi-l va cunoaşte, şi va rămâne impresionat de talentul muzical al trubadurului Barbu Lăutaru.

Prima expoziţie de portrete o va realiza în anul 1864, iar pe cea de-a doua în anul 1868, expoziţii apreciate de oficialităţi şi marele public.

Va expune şi în străinătate, în 1837, la Viena, unde va obţine premiul II, cu ocazia Expoziţiei Universale. Aici, la Viena, va expune costume populare, peisaje şi portrete.

Citez: “În lucrările lui ni s-au păstrat o mulţime de oraşe şi obiceiuri vechi, care fără Carol Popp ar fi fost pierdute. A fost unul dintre cei mai autentici şi mari artişti ai Veacului al XIX-lea. A decedat în 1888.” (Dicţionarul Enciclopedic „Cugetarea”, de Lucian Predescu, pag. 761, anul 1939/1940).

Expunem două imagini după fotografiile realizate de artistul fotograf Carol Popp de Szathmary, în vara lui 1868, expuse la cea de-a II-a expoziţie, în Bucureşti.         (N.D.P.)