Nicolae Danciu Petniceanu:,,Nu-i aşa că, uneori, cuvintele devin gloanţe ucigătoare?”

Nu şi în cazul meu, care sunt plămădit dintr-un aluat special, chit că Nicolae Sârbu, directorul (până când?!) al Bibliotecii „Paul Iorgovici” din Reşiţa, s-a străduit într-un articol denigrator publicat în ziarul „24 ore” din Reşiţa, dar în cazul profesorului Petru Oallde şi-a atins ţinta publicând un articol aşişderea în ziarul „Timpul” din Reşiţa. I-a imputat dascălului de română (în prag de doctorat in materie de gramatică) că el, Petru Oallde, nu ştie folosi virgula, că o pune între subiect şi predicat. Oallde, cardiac, a decedat de supărare, cel puţin aşa spun confraţii, prozatorii, nu şi poeţii din Caraş. E trist că poetul Octavian Doclin, care a ciugulit morfologia şi sintaxa limbii române din palma lui Oallde nu a făcut mărturisiri între confraţi, e trist că profesorii de română din Caraş nu s-au solidarizat cu colegul lor, unul care a dat o carte de excepţie privind „lupta pentru limba română”. Laşitatea şi trădarea sunt trăsături specifice la unii români, chiar şi în rândul intelectualilor cu pretenţii de cinste şi corectitudine.

Şi atunci, domnilor, care staţi în cumpăna îndoielilor, puteam eu, un scrib de mâna a şaptea (sintagma îi aparţine lui I.M.A., când e vorba de condeierii de la „Sorin Titel”) să-i dedic cartea „Lumina de la Vărădia” lui Nicolae Sârbu, cum a avut pretenţie?! Nu! Cu riscul de-a pierde drepturile de autor, cum le-am pierdut parţial. Am dedicat-o profesorului Petru Oallde, lăsându-l cu ochii în soare pe Nicolae Sârbu.

Pentru spulberarea unor îndoieli cu privire la conflictul meu cu Nicolae Sârbu, vă rog, stimaţi confraţi, citiţi şi comparaţi cele două ediţii ale cărţii „Lumina de la Vărădia”. Am donat cartea la fiecare liceu din Banat, inclusiv la Liceul Teoretic din Bozovici.

În afară de faptul că ediţia I-a a fost măcelărită (unde ar fi făcut aşa ceva editorul Gheorghe Jurma?!) Nicolae Sârbu a căutat să-şi facă reclamă, publicând fotografiile cărţilor sale, ca şi cum el ar fi fost autorul „Luminii de la Vărădia”. Apoi, cu prilejul lansării cărţii, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în faţa bibliotecilor şi a unor oameni de cultură a căutat să denigreze autorul, fapt ce l-a supărat pe dl. prof.  Horaţiu Vornic.

Nicolae Danciu Petniceanu