Vasile Barbu:,,S.L.A. “Tibiscus” a organizat o noua manifestare culturală”

Manifestarea de înaltă încărcătură românească s-a derulat la “Gasa Românească” şi a debutat cu o foarte frumoasă expoziţie de brâuri femeieşti (brânie, cum li se zice la Uzdin în graiul banaţean). Au fost expuse peste 70 de brâuri care au fost adunate din tot satul unele vechi şi de l00 de ani mai simple, altele mai noi şi de o mare bogăţie coloristico sau florală. Au expus: Anca Petroi, Anuţa Velici, Marioara Ionaşcu, Florica Râmianţ, Livia Barbu, Marinica Frenţ-Bagiu, Sofia Ionaşcu, Ana Puia, Anuica şuboni, Pavel Bălan, Anuţa Bălan, Florica Linţa, Sofia şamanţ, Marioara Cocora, Marioara Sârbu, Măria Velici, Ana Boieru, Linca Pancaricean…

Despre brâul femeiesc, această podoabă a portului poporului românesc a vorbit doamna Marioara Sârbu iar Vasile Barbu, preşedinte S.L.A. “Tibiscus” a vorbit despre semnificaţia mărţişorului acest simbol românesc ce se dăruie din dragoste şi respect fetelor şi femei lor dar şi tuturor copiilor la 1 martie, atunci când în trecut începea anul calendaristic agrar.

Cu acest prilej au fost împărţite mărţişoare din partea Excelenţei sale, domnul Ion Macovei, ambasadorul României la Belgrad şi din partea SLA “Tibiscus”.

Manifestarea a continuat cu un recital muzical-literar la care au participat tinerii recitatori: Ileana Puia, Ion Linţa, Vanesa Georgeta Linţa, Theona Andrada Rămianţ şi Lavinia Linţa, muzicienii Crăciun C. Creţu (vioară) şi cântăreţii Jaclin Puia şi Marin Puia şi poeţii uzdineni Marioara Sârbu, Valerie Grosu şi Vasile Barbu.

Manifestarea “Mărţişor uzdinean” s-a încheiat cu o masă comuna care a avut loc la sala Muzeului dar la lumina lumânării pentru că Uzdinul nu a avut curent electric din cauza unui vânt puternic însoţit de descărcări electrice care au provocat ruperea între Uzdin şi Tămăşăvăţ a reţelei de curent electric. Dar care în aceiaşi noapte a fost reparată.

Expoziţia de brâuri a fost organizată în comună de Asociaţia femeilor pensionare “Bunicuţele” din Uzdin, Uniunea Scriitorilor în Grai Bănăţean din Uzdin şi SLA “Tibiscus”, la realizarea ei dându-şi din plin contribuţia: Ana Boieru, Mărioara Sârbu, prof. Daniel Susa şi Elena Maria Barbu.