Eveniment cultural de neuitat la Radio Reşiţa, Radio SEMENIC

Organizat graţie domnului Doru Dinu Glăvan, ziarist şi redactor-şef al Postului Regional Radio Reşiţa, Radio „Semenic”, la care a fost invitat scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, redactorul-şef al gazetei săteşti „Vestea” de Mehadia. N.D.P. a fost însoţit în acest periplu spiritual aniversar de către: primarul Iancu Panduru, prof. doctor Iulian Lalescu şi ziaristul Costel Vlaicu de la „Vestea”.

Între alţi participanţi la „masa rotundă” se reţin câteva nume sonore de cărturari: profesorii Alexandru Bârsescu, Constantin Brătescu, conf. Univ. dr. Petrică Vasile şi dr. Dana Bălănescu.

În cele ce urmează, funcţie de spaţiul tipografic disponibil, redăm chintesenţa alocuţiunilor exprimate de cei prezenţi:

– primar IANCU PANDURU: „Redactăm gazeta „Vestea”, care are o înrâurire benefică în rândul cetăţenilor. Am organizat simpozioane, întâlniri literare, am editat cărţi. NDP a făcut şi face un efort substanţial. Suntem fericiţi că există”.

– dr. prof. IULIAN LALESCU: „Sunt profesor de istorie şi am colaborat cu precădere pe această linie. Cartea „Mehadia – vatră istorică milenară” – e un fruct al colaborării. Domnul NDP manifestă interes faţă de istoria locală şi naţională”.

– COSTEL VLAICU: „Am devenit ziarist mulţumită domnului Petniceanu, m-a încurajat, ajutat şi publicat. Fără aportul său gazeta „Vestea” n-ar fi existat”.

– prof. ALEXANDRU BÂRSESCU: „Este un autor de carte cunoscut. Am scris despre piesa sa de teatru, „Tangou imperial”, pe când eram directorul Teatrului din Reşiţa. Apoi, am prezentat la Radio Reşiţa, volumul de poezii „Io Horia Valacul”, de George Voştinaru, carte prefaţată de N.Danciu Petniceanu – se simte calitatea sa de sprijin şi colaborare cu confraţii.

– conf. dr. PETRICĂ VASILE: „Domnul N. Danciu Petniceanu are lucrări literare în care vorbeşte şi propovăduieşte religia, ca esenţă a identificării noastre. Colaborez la cartea „Ortodoxism, istorie, cultură şi tradiţie în Banatul Montan”. Mă încântă această colaborare.”

– prof. C-tin Brătescu: „Cartea sa, „Cantonul galben”, am recitit-o cu mare plăcere. Cu privire la „Lumina de la Vărădia”, nu sunt documente că Paul Iorgovici ar fi fost francmason şi nici că ar fi fost propus director al şcolilor din Graniţa Banatului. În rest îl felicit pentru ceea ce face la Mehadia. O gazetă în mediul rustic este un fapt demn de reţinut”.

– dr. DANA BĂLĂNESCU: „Sunt aspecte pe care domnul Petniceanu le publică şi nu le verifică în prealabil pentru a vedea dacă sunt sau nu veridice. Bunăoară a scris în „Vestea” că Direcţia de Cultură sub directoratul doamnei Ada Crucanu a tipărit o singură carte. În realitate s-au tipărit şapte cărţi. Nu cade bine asemenea afirmaţii în presă. În rest nu am ce obiecta.”

– DORU DINU GLĂVAN: „Îmi place la N.D. Petniceanu activismul său cultural, se implică în acţiuni culturale de interes colectiv, precum: montarea de plăci comemorative, simpozioane, întâlniri literare etc. Sunt puţini care activează în acest mod, dezinteresat, mai ales în mediul rustic, unde posibilităţile sunt limitate. Îl felicit. Postul nostru de radio îi conferă o diplomă de merit pentru această activitate.”

În final, NDP a oferit celor prezenţi ultimele sale teri cărţi: „Bigamul”, „Lumina de la Vărădia” şi „Comandorul”. Ultima a fost lansată cu această ocazie. A mulţumit celor care au luat cuvântul.

A fost o sărbătoare a cărţii, a fost aniversarea zilei de naştere a scriitorului NDP.